Máte nejaké dotazy? Zavolejte nám na +420 777 866 620

 

Podporuje mojeID

KONTAKTY

Solia, spol. s r. o.
Rybná 716/24
11000 Praha 1 - Staré Město
tel: +420 773 966 622
napište nám
Korespondenční adresa: Česká 248, 46841 Tanvald
Provozovna a výd. místo: Česká 248 468 41 Tanvald

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Naše cena: 338,00 Kč
skladem
Naše cena: 280,00 Kč
skladem
Naše cena: 530,00 Kč
skladem

ZBOŽÍ V AKCI

Naše cena: 550,00 Kč
skladem
Naše cena: 580,00 Kč
skladem
Naše cena: 1 120,00 Kč
skladem

Vážení a milí zákazníci, od 15.12.2012 vstupuje v platnost další restriktivní nařízení EU, které nám zakazuje psát u všech bylin a přírodních přípravků k čemu jsou určeny a přikazuje veškeré tyto texty odstranit ze stránek. Více info ZDE


Nedejme si přírodu

 



STEVIA sladká, sladká tráva / STEVIA a diabetes

STEVIA a diabetes


Stévie a typy diabetu

Rostlina stévie je známá mezi diabetiky jako „sladivá rostlina". Extrakt z listů stévie nezvyšuje glykémii, takže je toto sladidlo vhodné pro diabetiky. A navíc neobsahuje žádné kalorie.

Je sladidlo ze stévie vhodné pro všechny typy diabetu?

Extrakt ze stévie mohou využívat všichni diabetici jak 1. tak 2. typu. Každá skupina diabetiků má však svá specifika.

Diabetes 1. typu
Diabetici 1. typu si aplikují inzulín, který je schopen cca. do 2 hodin od podání snížit glykémii z relativně vysoké hodnoty na normoglykémii. Pokud diabetik 1. typu sní např. zákusek s řepným cukrem a aplikuje si inzulín, tak přibižně do 2 hodin od podání inzulínu bude jeho glykémie téměř v normě. Pokud tedy diabetika 1. typu nenutí něco do velmi těsné kompenzace (těhotenství, dekompenzace diabetu, rozvoj pozdních komplikací), není používání stévie nutné.
Opačným případem je ale diabetes 2. typu neboli „stařecká cukrovka".

Diabetes 2. typu
Diabetici 2. typu nejčastěji udržují své glykémie pomocí diety, jelikož jejich slinivka ještě stále funguje, ale je třeba jí omezováním sacharidů ve stravě pomoci. Když diabetik 2. typu sní zákusek slazený řepným cukrem, může počítat s nárůstem glykémie až po dobu několika hodin. Jeho slinivka totiž „nestíhá" takový nápor a trvá jí hodně dlouho, než se s velkým množstvím sacharidů obsaženým v zákusku s řepným cukrem vyrovná. Diabetik 2. typu léčený dietou nemá žádný prostředek, který by slinivce pomohl se snižováním glykémie, na rozdíl od diabetika 1. typu, který si aplikuje inzulín, příp. diabetika 2. typu užívajícího prášky. Stévie je tudíž velmi vhodná právě pro diabetiky 2. typu, kteří neužívají prášky ani inzulín. Po zákusku slazeném stévií glykémie tolik nestoupne (ale stoupne přesto kvůli mouce) a slinivce se podaří dříve dostat glykémii do normálu, a tím zabránit vzniku pozdních diabetických komplikací jako je onemocnění ledvin, očí, nervů ....
Stévie je samozřejmě vhodná i pro diabetiky 2. typu léčené prášky. Při slazení stévií můžete významně oddálit přechod z prášků na inzulín.

Rostlina Stevia rebaudiana pochází z Paraguaye, kde byla odnepaměti používána jako sladidlo a léčivo indiány kmene Guaráni. Keřík této originální a ojedinělé rostliny dospívá po cca 14 - 17 týdnech, přičemž z jediné dospělé rostliny lze získat cca půl kila sušiny ročně. To je ekvivalent asi 100 až 150 kg cukru! Lze jí pěstovat i u nás. Musí být ale předpěstována a pak vysazena na slunném, teplém a bezvětrném místě. Úspěšné jsou pokusy ji pěstovat i ve skleníku a jako hrnkovou rostlinu v bytě. S poklesem teploty nať ale uvadá. Oddenky a kořeny přezimují při 5-10°C při velmi omezené zálivce.

Odborníky uváděné účinky Stévie:

  • může příznivě působit na trávení
  • může příznivě působit při pálení žáhy
  • může příznivě působit při akné
  • může omezovat chuť na tabákové výrobky a alkohol
  • může příznivě působit při alergii

Podívejte se na odvysílaná videa o Stevii:


ZmZlNzJ