Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

Arašídy pražené solené (1000g)

Složení: Arašídy, sůl, rostlinný olej Původ: Argentina Arašídy jsou všeobecně známy a užívány jako oříšky, ve skutečnosti však jde o semena podzemni... celý popis
Dostupnost
Skladem 1 ks
Cena bez DPH
104,35 Kč
120,00 Kč
ks
Číslo produktu:ARPS1000SP
Kompletní specifikace

Složení: Arašídy, sůl, rostlinný olej

Původ: Argentina

Arašídy jsou všeobecně známy a užívány jako oříšky, ve skutečnosti však jde o semena podzemnice olejné – tropické bobovité letničky. Po opylení žlutých květů, připomínajících hrách, se stopka květu prodlužuje a zavrtává se do půdy, kde dozrává plod. Křehké hnědé lusky ukrývají několik bledě žlutých semen s červenou slupkou. Arašídy pocházejí z amerických tropů.

Jejich suché skořápky znáte, podobají se luskům. Vysoký obsah tuku v ořechách způsobuje, že jsou velmi kalorické. Arašídy a lískové oříšky patří mezi zvlášť bohaté zdroje základních mastných kyselin, které jsou životně důležité pro normální růst tkáně a její vývoj. Pro vegetariány mohou být zdrojem mnoha živin, které se obvykle získávají ze živočišné potravy. Obsahují fosfor, železo, měď, draslík a bílkovinu. Vitaminy skupiny B, které jsou v hojné míře zastoupeny v arašídech, napomáhají k správné funkci nervů a působí protistresově.

Arašídy se obvykle konzumují pražené a solené. Často se také přidávají do pečiva a pikantních omáček a vyrábí se z nich rovněž arašídové máslo a stolní olej. V suchu se mohou skladovat až do spotřebování.

Burské oříšky je nutné opražit, aby se odstranila nahořklá chuť. U neloupaných plodů se k pražení používá bubnových roštů, loupaná jádra se praží v horkém rostlinném oleji při 180°C.

K nejoblíbenějším druhům tohoto celoročně prodávaného artiklu patří druhy Spanish, Jumbo Runner, Runner nebo Virginia přičemž poslední z nich se vyznačuje velkými jádry, která jsou oblíbená jako koktejlové oříšky.

Burských oříšků je ovšem ještě větší množství druhů. K nám se dovážejí skoro výhradně burské oříšky Virginia, a to ve slupce. Zde se teprve praží, takže do obchodu přicházejí skutečně čerstvě pražené. Zvyšuje se kromě toho poptávka po výrobcích různě kořeněných.

Zajímavé jsou rovněž některé jiné produkty z burských oříšků: První, takzvané máslo, o němž byla řeč, pochází z USA. Víc než z devadesáti procent sestává z umletých pražených burských jader, nepatrně osolených a s trochou cukru a rostlinného oleje zpracovaných na vláčnou, hebkou pastu.

Druhým výrobkem je olej, lisovaný hlavně z jader druhu Spanish. Je chuťově neutrální a snáší zvlášť vysokou teplotu, takže se dobře hodí na smažení nebo při přípravě různých fondue.

Nikoli na posledním místě je použití burských jader při výrobě cukrovinek – tyčinek, čokolád a oříškových směsí, která dosahuje velkého objemu. Pražené burské oříšky patří v pohostinství k vínu.

Složení: podzemnice olejná pražená, jedlá sůl, rostlinný olej (slunečnicový a palmový olej v různém poměru).

Země původu: Argentina/Čína


Zboží zařazeno v kategoriích
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.