Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

Kokos strouhaný (250g)

jemne strouhaný

Složení: kokos jemně strouhaný, může obsahovat konzervant oxid siřičitý (alergen). Země původu: Filipíny/Vietnam Nutriční hodnoty (Ve 100g výrobku... celý popis
Dostupnost
Skladem 19 ks
Cena bez DPH
26,09 Kč
30,00 Kč
ks
Číslo produktu:KOKS250SP
Kompletní specifikace

Složení: kokos jemně strouhaný, může obsahovat konzervant oxid siřičitý (alergen).

Země původu: Filipíny/Vietnam

Nutriční hodnoty

(Ve 100g výrobku je průměrně obsaženo)

Nutriční ukazatel

Hodnota

Jednotka

Energie

660/2761

Kcal/kJ

Tuky

64,5

g

- z toho nasycené mastné kyseliny

57,2

g

Sacharidy

23,7

g

- z toho cukry

7,4

g

Vláknina

14

g

Bílkoviny

6,9

g

Sůl

0

g


Atraktivní palmy, vysoké až 30 metrů, tak typické pro romantické písečné ostrovy, se šíří pomocí plovoucích kulovitých semen. Pod dužnatým, vláknitým oplodím se skrývá „ořech“ – semeno s hnědou skořápkou, pod níž je vrstva bílého endospermu.

Dutina semena je vyplněna tzv. kokosovým mlékem. Plody kokosovníku ořechoplodého, uctívané na tichomořských ostrovech jak posvátný symbol plodnosti, jsou rozšířeny a známy po celém světě.

Cocos nucifera L. – kokosová palma je jedna z nejužitečnějších rostlin světa. Všechny části tohoto stromu lze nějak využít. Kromě kopry (sušená jádra kokosových ořechů), z níž se lisuje kokosový tuk, se pije kokosová voda, kokosové mléko se používá k přípravě pokrmů, nakvašená míza (todddy) se pije jako palmové víno. Destilací toddy vzniká alkoholický nápoj arak a zahuštěním toddy palmový cukr (jaggerry).

Vláknitý mesokarp ořechu (koir) slouží k výrobě rohoží, koberců a lodních lan. Vegetační vrchol palmy lze jíst na způsob zeleniny, prázdné půlky ořechových skořápek se používají jako nádoby k pití a pro shromažďování latexu kaučukovníků i k výrobě kvalitního dřevěného uhlí.

Začerstva mleté nebo strouhané kokosové jádro je vynikající surovinou v cukrářství, ale i k přípravě četných masitých orientálních pochoutek.

Kokosový ořech má i léčebné účinky. Obsahuje mnoho hořčíku, dále fosfor a draslík. Jádra kokosu ovlivňují dobrý stav pokožky, zubní skloviny, nehtů, vlasů. Má také vysoký obsah vitaminu B. Přestože obsahuje více nasycených mastných kyselin, nezpůsobuje aterosklerózu.

V indonéské a malajsijské kuchyni se často používá na zahuštění jídel kokosové mléko. V Evropě se nejčastěji přidává strouhaný kokos do pečiva, obilných kaší nebo salátů.

Zboží zařazeno v kategoriích
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.