Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

HERBÁŘ ROSTLIN / Maliník obecný

Latinský název: Rubus edaeus Lidové názvy: červená malina, malina, maliní Maliny patří mezi nejsladší plody naší přírody. Maliník je 1 až 2 metry vysoký keř, vyhánějící z plazivého kořene prutovité výhonky, které jsou buď lysé nebo naspodu jemně, často rezavě ostnité. Je rozšířen v mírném pásmu celé severní polokoule od Grónska až na Sachalin a v našich oblastech je velmi hojný zejména v podhorských a horských oblastech. Nejlépe se mu daří v mírně vlhkých půdách. Chuť malin znali už v nejstarších dobách, o čemž svědčí nálezy semen v neolitu. Použití: - při poruchách zraku a šerosleposti - zmírňuje silné menstruační krvácení - při ledvinových potížích - snižuje teplotu. Poslední tři měsíce před porodem se doporučují k uvolnění svalů dělohy a ulehčení porodu. Nejznámější lokalitou s velkým množstvím malin na přelomu našeho letopočtu byla hora Ida v Malé Asii, kde se na sběr maliníku organizovaly celé výpravy. Podle něj dostal maliník latinskou část názvu idaeus. Velmi dobré uplatnění mají i listy maliníku, které podobně jako ostružinové a jahodové, také ve směsi, slouží k přípravě lahodného a zdravého čaje, který sladíme medem. Obsahové látky: třísloviny, flakony, organické kyseliny, z nichž nejhojnější je zastoupena kyselina citrónová, cukry, vitamín C, stopy silice. V malinách se nachází mnoho vitaminů a značné množství biotinu, nazývaného také vitaminem H nebo vitaminem krásy, který zjemňuje pleť, zlepšuje lesk a hustotu vlasů. RECEPTY: Dětská malinová pochoutka: Čerstvé maliny posypeme sušenými rozinkami, přidáme trochu medu a vanilkového cukru, zamícháme a necháme odstát. Ještě jednou zamícháme a podáváme.
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.