Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

Mandle lupínky/plátky (100g)

Složení: mandle lupínky Původ: USA/Španělsko Mandloň je strom vysoký až šest metrů s načervenalými větvičkami, s listy podobnými vrbě. Kvete před ol... celý popis
Dostupnost
Skladem 6 ks
Cena bez DPH
33,04 Kč
38,00 Kč
ks
Číslo produktu:MANLP100SP
Kompletní specifikace

Složení: mandle lupínky

Původ: USA/Španělsko

Mandloň je strom vysoký až šest metrů s načervenalými větvičkami, s listy podobnými vrbě. Kvete před olistěním růžově nebo červenavě. Plod je peckovice s ochmýřenou zelenou slupkou.

Mandle – plody mandloně – patří mezi skořápkaté ovoce, stejně tak jako lískové oříšky. Mandloň je blízce příbuzná s meruňkou, broskvoní a třešněmi. Asi tisíc let př. n. l. již kulturní mandloň pěstovali Číňané. Do Evropy zavedli sladkoplodou mandloň Řekové.

Plody – pecky mají vysokou energetickou hodnotu. Hořké mandle obsahují více glykosidu amygdalinu, v množství 3-5 % (obsahuje kyanovodík). Hořké mandle se proto dají požívat jen v malém množství: asi 10 kusů je už nebezpečná dávka pro dítě a asi 50-60 pro dospělého. Zpravidla se v cukrářství používá jen jeden až dva kousky hořkých mandlí k „navonění“ těsta.

Hlavní léčebný účinek mandlí spočívá ve vysokém obsahu hořčíku – 252 mg na 100g. Díky němu prospívají mandle vlasům, nehtům, zubům, pokožce; zvyšují imunitu organismu, zlepšují činnost srdce. Mandle mají protirakovinné účinky.

V gastronomii jsou mandle nejdůležitějšími jádry: Používají se do moučníků, zákusků, cukroví; přidávají se do masových či vaječných nádivek, pilafů, k rybám. Mletými mandlemi se zahušťují polévky a omáčky; sekaná jádra se uplatní v salátech i pikantních omáčkách. Jeden z neoblíbenějších „ořechů“ na světě se komerčně rozlišuje – jak už bylo řečeno – do dvou skupin, na sladké a hořké. Hořké mandle se nekonzumují přímo, ale destiluje se z nich aroma. Bez sladkých by se neobešla výroba cukrovinek, pečiva a bonbonů; z mletých se dělá pasta na tzv. mandlové máslo, různé náplně, sekané mandle nebo nastrouhané se používají pro obalování cukrovinek a jako ozdoba pečiva, pražené a solené jsou pochoutkou k vínu.

Původ: USA/španělsko (dle nabídky

Zboží zařazeno v kategoriích
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.