Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

HERBÁŘ ROSTLIN / Yerba maté

Yerba mate jsou lístky a stonky Cesmíny paraquayské, stálozeleného stromu domácího v Jižní Americe. Je národním nápojem Argentinců, kteří oceňují jeho vlastnosti - silně povzbuzující účinky, odstranění únavy a zjasnění mysli. Legenda praví, že národ Guarani, domorodý kmen z paraguayského deštného pralesa, dostal od svého boha Pa´i Shuma velký dar. Rozdělil se s nimi o tajemství deštného pralesa, které spočívalo v umění sklizně a přípravy "nápoje bohů" z lístků a stonků yerby maté neboli cesmíny paraguayské. - Mate se stalo kulturním a léčebným nápojem celé oblasti Jižní Ameriky od Amazonky na jih. S maté se den začíná, pije se během dne, pije se i večer. Získává se ze stále zeleného stromu Cesmíny paraguayské, která dorůstá až do výšky 15 metrů. Maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa.

Obsahuje kofein, který v kombinaci s ostatním látkami povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Dále obsahuje více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako jsou magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor.

zvyšuje a posiluje imunitu v období rakonvalescence urychluje dobu léčby
pomáhá při detoxikaci organizmu, vyplavuje škodliviny z těla uklidňuje nervovou soustavu
snižuje krevní tlak,
uvolňuje cévy upravuje chuť k jídlu,
upravuje trávení pomáhá při zácpě, slouží k úpravě a pravidelnosti
léčí nespavost, zlepšuje spánek má pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž nezatěžuje srdce,
zlepšuje paměť, zbystřuje úsudek doplňuje energii, způsobuje vyšší aktivitu
napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle působí močopudně
podporuje trávení
upravuje hladinu cukru v krvi upravuje hladinu cholesterolu v krvi působí proti alergickým reakcím ,
při senné rýmě zabraňuje vytváření kyseliny mléčné a tím únavě,
pomáhá při stresu a zátěži je velkým přírodním zdrojem živin (vitamíny, minerály, cholin, inozitol, antioxidant, aminokyseliny

Příprava: 1 čajovou lžičku směsi přelijeme 1/4 l vroucí vody, ponecháme 3-5 minut, poté scedíme - pro využití účinných látek se doporučuje: použít až 2 lžičky, ponechat 5-10 minut vyluhovat, popř. necedit vůbec a pít bombillou, tj. kovovým brčkem, na jehož konci je sítko. V případě krátkého vyluhování je užitečné zalít 1x použitou bylinu opakovaně a nechat delší dobu vyluhovat. Ředit lze samozřejmě podle chuti. K tradiční přípravě čaje maté potřebujeme kalabasu (nádobku z určitého druhu dýně) a bombillu (kovové brčko, na jehož konci je sítko). Před prvním použitím je třeba kalabasu vypláchnout a nechat vysušit. Lístky maté se nechávají vyluhovat, čaj se nemíchá, aby neucpával bombillu (sítko) a pomalu se upíjí (srká).

Zajímavé chutě čaje maté vzniknou, když přidáte k hotovému čaji cukr, citron, med, pomeranč, rum koňak nebo mléko.

Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.