Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Máte nejaké dotazy? Zavolejte nám na +420 777 866 620

 

Podporuje mojeID

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Naše cena: 85,00 Kč
skladem
Naše cena: 680,00 Kč
skladem
Naše cena: 175,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Solia, spol. s r. o.
Česká 248
468 41 Tanvald
tel: + 420 773966622
obhcod(a)cajovydum.cz
Korespondenční adresa: Česká 248, 46841 Tanvald
Provozovna a výd. místo: Česká 248 468 41 Tanvald

ZBOŽÍ V AKCI

Naše cena: 75,00 Kč
skladem
Naše cena: 75,00 Kč
skladem
Naše cena: 750,00 Kč
skladem

Vážení a milí zákazníci, od 15.12.2012 vstupuje v platnost další restriktivní nařízení EU, které nám zakazuje psát u všech bylin a přírodních přípravků k čemu jsou určeny a přikazuje veškeré tyto texty odstranit ze stránek. Více info ZDE


Nedejme si přírodu

 



HERBÁŘ ROSTLIN / Podběl lékařský

Podběl lékařský (Tussilago tartara) Lidové názvy: lopušice, koňské kopyto, úbytník, mateří líčko, májík, líčko Panny Marie, bavuška, babuše. Původ a výskyt: Je rozšířený v Evropě a v Asii. U nás se vyskytuje hojně na vlhkých hlinitých místech, na polích u vody, na loukách, na březích potoku a v příkopech. Podběl byl od nejstarších civilizací spojen se svým účinkem proti kašli. Řekové a Římané jej nazývali kašlová rostlina, ve středověku se kouřil jako prevence proti kašli, k tomuto účelu se používá dodnes. Podběl znal už Hippokrates, který podbělem tišil suchý kašel. Galenos považoval podběl za drogu plicní. Farář Kneipp doporučoval obklady z čerstvých listů na vytahování všech horkostí. Použití: - při dráždivém kašli, zahlenění - při zánětu nosohltanu, při horečce a po zápalu plic - při astmatu - ke kloktání při zánětech dutiny ústní, hrdla a nosních dutin - při onemocnění plic a průduškových potížích - podporuje pocení Ruská lidová medicína radí podběl proti tuberkulóze a dáva tento recept: čerstvé listy a cukr ukládat po vrstvách do nádoby, přikryt a nádobu zakopad do země. Neříká, na jak dlouho, ale když se celý obsah změní v jednolitou hmotu, má se přidat ½ kg medu na 1 kg hmoty. Kaše se užívá po lžičkách. Příprava (běžná): 1 lžičku květu a listů se dá do ¼ l vody. Necháme přejít var, 15 minut louhujeme, scedíme a pijeme teplý po doušcích 1-2 šálky denně. Čerstvé listy nebo obklady se přikládají na spáleniny, oteklé a dnavé klouby, otoky, špatně se hojící vředy a zanícené žily. Obsahové látky: Obsahuje hojně slizu a tříslovin, dále silice, hořčiny, insulin, bílkoviny a fytosteroly. Přírodní podbělová šťáva obsahuje silici, tříslovinu, hořčiny, síru, vápník, draslík a organické kyseliny. Podběl povzbuzuje organismus a zlepšuje chuť k jídlu. Upozornění: obsahuje kromě užitečných i některé nebezpečné látky, které při delším užívání mohou vyvolat poškození jater a záněty. Proto ho užíváme jen během potřeby, ne samostatně, dáváme přednost jeho dobrému uplatnění v čajových směsích RECEPTY V přírodní medicíně se k léčbě nemocí používají především čerstvé nebo sušené květy a listy. Zahleněné plíce a průdušky – směs květ nebo list podbělu, nať mateřídoušky, květ slézu, květ divizny, list jitrocele, kořen proskurníku – 2 lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vylouhovat. Přecedíme, osladíme medem a pijeme vícekrát denně po trošce vlažného čaje.