Máte nejaké dotazy? Zavolejte nám na +420 777 866 620

 

Podporuje mojeID

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Naše cena: 55,00 Kč
skladem
Naše cena: 280,00 Kč
skladem
Naše cena: 90,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Solia, spol. s r. o.
Rybná 716/24
11000 Praha 1 - Staré Město
tel: +420 773 966 622
napište nám
Korespondenční adresa: Česká 248, 46841 Tanvald
Provozovna a výd. místo: Česká 248 468 41 Tanvald

ZBOŽÍ V AKCI

Naše cena: 57,00 Kč
skladem
Naše cena: 180,00 Kč
skladem
Naše cena: 530,00 Kč
skladem

Vážení a milí zákazníci, od 15.12.2012 vstupuje v platnost další restriktivní nařízení EU, které nám zakazuje psát u všech bylin a přírodních přípravků k čemu jsou určeny a přikazuje veškeré tyto texty odstranit ze stránek. Více info ZDE


Nedejme si přírodu

 



HERBÁŘ ROSTLIN / Quinua

Quinua (quinoa) je prastará bylina peruánských And, která se pěstovala již před 5 000 lety. Tato zázračná jednoletá bylina dorůstající do výšky až 2 m byla  pro Inky a Aztéky nejen každodenní stravou a životabudičem, ale rovněž ji využívali k mytickým účelům.

Z potravinářského hlediska má tato nepravá obilovina, pseudoobilovina vysokou nutriční hodnotu. Mezi obiloviny bývá quinua řazená proto, že se její semena upravují stejně jako obilná zrna. Jako bezlepková potravina nabývá v našem jídelníčku stále většího významu.

V Peru je od nepaměti používaná pro pozitivní vliv:
- na imunitní systém
- na nervový systém
- může se podílet na tvorbě kolagenu, chrupavek a pojiv
- ke snížení celkového cholestorolu a LDL cholesterolu
- může příznivě ovlivňovat oběhový systém a zabraňovat potížím s tím spojeným
- je zdorjem ke zvýšení fyzické a psychické energie a zlepšení celkové nálady
- může vykazovat pozitivní účinky při vyčerpání
- může mít příznivý účinek v období menopauzy
- výrazně se podílí na urychlení hojení pokožky
- běžně se používá jako bezpečná potravina při bezlepkové dietě

- jako součást stravy vegetariánů, quinua je potravinou, která může zastoupit maso

- pro aktivní sportovce

Používají se jednak listy a jednak zrna. Listy bohaté na minerály se konzumují jako zelenina či salát nebo se připravují podobně jako špenát. Zrnka bohatá na bílkoviny a minerály předčí svým obsahem všechny běžné obiloviny. Dají se konzumovat přímo nebo se z nich mele mouka, která je užívána k přípravě těstovin, pečiva, koktailů či jako součást müsli. Mouku lze rovněž mísit s jinými druhy mouky. Zrnka quinui se dají používat namísto rýže. Velmi dobře chutná vařená v mléku (mléčná rýže). Rovněž se výborně hodí pro výrobu bezlepkového piva. Quinua ve vlhkém prostředí poměrně rychle vypouští klíčky, což zajisté ocení příznivci syrové stravy.

Mimořádně cenná pro náš organismus je zejména pro obsah esenciálních aminokyselin jako např. leucin, isoleucin, lysin, histidin, methionin, threonin, cystin, fenylalanin, tryptofan, tyrosin. Tyto aminokyseliny jsou nepostradatelné pro život, tělo si jej ale nedovede samo vyrobit a proto musí být dodávány potravou. Pro svůj obsah bílkovin (13 až 22 %) se quinua řadí k druhům zeleniny nejbohatší na proteiny. Rovněž je bohatá na mikroelementy jako fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík, mangan, síra a vitamíny B1, B2, C, E a karotin.