Máte nejaké dotazy? Zavolejte nám na +420 777 866 620

 

Podporuje mojeID

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Naše cena: 57,00 Kč
skladem
Naše cena: 230,00 Kč
skladem
Naše cena: 380,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Solia, spol. s r. o.
Rybná 716/24
11000 Praha 1 - Staré Město
tel: +420 773 966 622
napište nám
Korespondenční adresa: Česká 248, 46841 Tanvald
Provozovna a výd. místo: Česká 248 468 41 Tanvald

ZBOŽÍ V AKCI

Naše cena: 180,00 Kč
skladem
Naše cena: 280,00 Kč
skladem
Naše cena: 350,00 Kč
skladem

Vážení a milí zákazníci, od 15.12.2012 vstupuje v platnost další restriktivní nařízení EU, které nám zakazuje psát u všech bylin a přírodních přípravků k čemu jsou určeny a přikazuje veškeré tyto texty odstranit ze stránek. Více info ZDE


Nedejme si přírodu

 



HERBÁŘ ROSTLIN / Maka

Běžné názvy: “maca”, “Peruvian ginseng”, “pepper grass”, “pepper weed”, “mace”. Španělsky: Peru “maca”, “maka”. Quechua: “maca”, “maca-maca”, “maka”. Jiné: "maino", "maka", "ayak chichira", "ayak willku".

Maka roste pouze v některých částech Peru. Areál přirozeného rozšíření je omezen na nevelkou pustinnou oblast náhorních plošin centrální oblasti Peru ve výškách 3800-4800 m. n. m. Oblast ve které se vyskytuje je vysokohorský terén s kamenitou půdou, ostrými větry a studeným počasím. S těmito podmínkami se ale Maka za tisíciletí existence ztotožnila a přizpůsobila se danému klimatu. Je celoroční dvouletá rostlina malého vzrůstu, dorůstá výšky 15 cm. Má polodlouhé listy, vytváří charakteristický, 15-30 sm dlouhý řepovitý podzemní orgán (bulvu), tvořený dužnatým hlavním kořenem a ztloustlým hypokotylem, nápadně připomínající tuřín. Jeho zbarvení je velmi proměnlivé a kolísá od bílé, přes nažloutlou, načervenalou až po šedou a fialovou. Listy jsou růžicovitě uspořádané. Ze středu listové růžice vyrůstá druhým rokem lodyha nesoucí hroznovité květenství.

Má specifickou sladkou chuť a aroma. Právě kořen je tou častí, která se ve fytoterapii používá.

MAKA – VÝŽIVA NEMOCNÝCH A VYČERPANÝCH
- dodává potřebnou energii
- pomáhá při získávání psychických sil nezbytných pro úspěšnou léčbu onemocnění
-  navrací a posiluje vitalitu
- má pozitivní vliv na hojení ran
- pomáhá při farmakologické léčbě
-může se podílet na zmírňovaní vedlejších účinků chemoterapie, radioterapie (zamezuje vypadávání vlasů po chemoterapii a následně urychluje jejich růst)
- zabraňuje ztrátě hmotnosti a pomáhá při její opětovnému získávání

MAKA - POMÁHÁ SNIŽOVAT NÁSLEDKY ALKOHOLIZMU
-pomáhá lépe regenerovat síly organizmu poškozeného alkoholizmem a nadměrným užíváním léků
-může mít příznivý vliv na zmírnění následků požití alkoholu

MAKA – VYSOKÝ ŽIVOTNÍ KOMFORT OSOB VYŠŠÍHO VĚKU

- může mít vliv na zpomalení procesu stárnutí a zachovává svěžest organismu i pokožky
- osvěžuje paměť, posiluje sebevědomí a psychiku
- může mít pozitivní vliv na dobrý zrak a sluch
- příznivě ovlivňuje nervový systém
- pomáha udržovat pevnost kostí a sílu svalů

MAKA - PŘÍRODNÍ AFRODIZIAKUM
- může mít pozitivní vliv ke stemulaci sexuální aktivity člověka
- může mít pozitivní vliv na tvorbu a jakost spermií

MAKA - VITALITA PRO ŽENY
- dodává energii a psychický komfort při potížích v menopauze
- může eliminovat návaly a depresivní nálady
- může ovlivňovat vyrovnáni menstruačních nepravidelností
- vyvažuje činnost hormonálního systému těla

MAKA
- oblíbená součást jídelníčku vrcholových sportovců (vysoký obsah výživných látek získal pro maku označení "přírodní anabolikum")
- rychle a snadno pomáhá regenerovat organizmus po namáhavém tréninku
- sportující osoby snadněji zvládají fyzickou únavu a překonávají vyšší zátěže
- má vynikající vliv na vytrvalost, dodává organizmu energii
- může příznivě ovlivňovat rozvoj kostního a svalového systému sportovců
- zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach při trénincích
- může příznivě ovlivňovat správny vývoj kostí, svalů a šlach

MAKA - POMOCNÍK V KUCHYNI
- pro své vynikající chuťové vlastnosti se používá jako přísada do jídel (saláty, krémy, pudingy, moučná jídla)
- čerstvý kořen bývá zapékán v popelu jako sladký brambor, sušený je skladován a posléze vařen v mléku nebo vodě
- v Peru je populární i džem z maky. Kořen má svou specifickou sladkou chuť a aroma

Traduje se, že v době největšího rozkvětu říse Inků konzumovali válečníci maku před válečnými taženími, aby se zvýšila jejich síla a udatnost. Po dobytí města však bylo užívání zakázáno, aby byly ochráněny ženy poražených nepřátel před zvýšenou pohlavní aktivitou vítězů. První dochovaný záznam týkajících se maky pochází z roku 1549, kdy jeden z prvních španělských kolonizátorů, Juan Tello de Soto Mayor, údajně přijal od domorodců "plody" této rostliny jako cenný dar. Z této doby také pocházejí záznamy o používání maky jako platidla při výměnném obchodu. S tím, jak španělští kolonizátoři pronikali do stále vyšších nadmořských výšek, setkávajli se častěji s problémem nedostatku vhodné pastvy pro koně a skot. Navíc vlivem ztížených podmínek klesala u zvířat prudce i jejich výkonnost a plodnost. Na doporučení domorodých obyvatel začali Španělé krmit koně makou a zaznamenali výrazné zlepšení. Zároveň si všimli, že domorodci nepoužívají maku jenom jako krmivo pro hospodářská zvířata, ale tvoří i poměrně vysoký podíl jejich jídelníčku. Používaní maky jako potraviny se mezi kolonizátory příliš nerozšířilo, ale již v této době si ji cenili jako účinné afordiziakum.

 

Obsahové látky:
V šedesátých letech minulého století se peruánští, němečtí a američtí vědci, bádající rostlinstvo v Peru, znovu začali zajímat o „ztracený poklad And“. Jejich publikace probudily zájem o Maku v celém světě a laboratorní a klinické výzkumy potvrdily její hodnoty. Je bohatá na cukry, proteiny, škroby a esenciální minerály, speciálně jód a železo. Za farmakologické účinky bulvy maky je pravděpodobně zodpovědný celý komplex obsahových látek. biologicky aktivní aromatické isothiokyanáty, které vykazují preventivní protirakovinové účinky a patří mezi nejefektivnější doposud známá chemoterapeutika, používaná při léčbě rakoviny, ale mají i výrazný afrodiziakální vliv – isothiokyanát, p-methoxybenzyl, benzyl isothiokyanát minerály – draslík, jód, měď hořčík, vápník, železo, zinek, sodík, steroly – beta-sitosterol, stigmasterol, aminokyseliny, mastné kyseliny – laurová, linoleová, palmitinová, oleinová. alkaloidy - macain I-IV, který údajně stimuluje sexuální aktivitu, zvyšuje účinek štítné žlázy a ovlivňuje látkovou výměnu.

Vlastnosti:
Afrodisiacký, anabolický, imunostimulační, steroidální, výživový (nutriční), protiúnavový, protistresový, pro podporu plodnosti, tonizující.