- Úvod
- SŮL MARAS - sůl inků
SŮL MARAS - sůl inků
Před stovkami a stovkami let těžili Inkové sůl v kopcích nad údolím řeky Urubamba, nedaleko Cuzca. Nikoli z mořské vody, ale v horách ve výšce kolem 3000 metrů. Silně slaný horký pramen, který zde tryská ze země, rozvedli do tisíců malých bazénků. O další proces se postaralo slunce, voda se odpařovala a dělníci sbírali sůl.
Těmto inckým solným dolům se říká jednoduše Salinas. Jsou využívány dodnes. Kolik je těch bazénků? Nevím, údaje, které jsem četl, se různí, někde psali tři tisíce, někde téměř dvojnásobek. Pokud chcete znát zaručené číslo, počítejte.
Sůl má unikátní krystalickou strukturu a je nasycena přírodními minerály. Obsahuje především železo, vápník, hořčík, zinek a měď.
Sůl dodává potravě zajímavou chuť a organizmus doplňuje potřebnými minerály. Je velmi ceněna špičkovými kuchaři na světě a hojně užívána k přípravě různých specialit. Zlepšuje chuť všech pokrmů. Hodí se k přípravě prakticky všech jídel: ryb, mořských plodů, masa, omáček, polévek, salátů, teplé i studené kuchyně. Dokonce zlepšuje chuť ovoce i zeleniny - jablka, rajčata, okurky...atd.
Sůl Inků pochází z tajemného pramene z útrob majestátné hory. Z čisté, panenské a těžko přístupné oblasti peruánských And.
Našemu tělu vyváženě dodává všechny potřebné minerály, které jsou plně vstřebatelné. Sůl není nijak upravována. Dnes je dokonce i upravována mořská sůl díky znečištění vody.
- Novinka